Πανελλήνιοι Μαθητικοί Διαγωνισμοί Φυσικής Γυμνασίου & Γενικού Λυκείου

Ένωση Ελλήνων Φυσικών
Γριβαίων 6 Αθήνα 10680
– Τηλ: 210 3635701 – 210 3610690
– e- mail: [email protected]

ΘΕΜΑ: «27ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Φυσικής Γενικού Λυκείου 2017 και 5ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Φυσικής Γυμνασίου 2017»

Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ.) διοργανώνει:

• τον 27ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Φυσικής Γενικού Λυκείου. Ο διαγωνισμός αφορά τους μαθητές όλων των τάξεων των Γενικών Λυκείων της χώρας.
και
• τον 5ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Φυσικής Γυμνασίου. Ο διαγωνισμός αφορά τους μαθητές όλων των τάξεων των Γυμνασίων της χώρας.

Πανελλήνιοι Μαθητικοί Διαγωνισμοί Φυσικής Γενικού Λυκείου και Γυμνασίου

• Ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Φυσικής Γενικού Λυκείου 2017 και για τις τρεις τάξεις, καθώς και ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Φυσικής Γυμνασίου 2017 και για τις τρεις τάξεις, θα διενεργηθούν την Κυριακή 5 Μαρτίου 2017 και ώρα 9:30 π.μ..
• Οι ενδιαφερόμενοι μαθητές θα υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στην Ε.Ε.Φ., μέχρι την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017 στο email: [email protected] .
• Οι συμμετοχές μπορούν να αποστέλλονται και ομαδικά από τους εκπαιδευτικούς, σε μορφή πίνακα με τα ονόματα των ενδιαφερόμενων μαθητών.
• Ο διαγωνισμός θα έχει διάρκεια τρεις (03) ώρες για τους μαθητές Γενικού Λυκείου και δύο (02) ώρες για τους μαθητές Γυμνασίου και θα διενεργηθεί στα κατά τόπους εξεταστικά κέντρα που θα οριστούν από την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή σε συνεργασία με τις σχολικές μονάδες και θα ανακοινωθούν στις 20 Φεβρουαρίου 2017.
• Τις επιτροπές εξετάσεων θα συγκροτήσει η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή, σε συνεργασία με σχολικούς συμβούλους, τοπικά παραρτήματα και μέλη της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.
• Η εξεταστέα ύλη για την Α΄ Λυκείου θα είναι τα 2/3 της ορισθείσης ως διδακτέας ύλης της τάξης αυτής μαζί με την ύλη του Γυμνασίου, για την Β΄ Λυκείου θα είναι τα 2/3 της ορισθείσης ως διδακτέας ύλης της Φυσικής Γενικής Παιδείας και της Φυσικής της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών της τάξης αυτής και για την Γ΄ Λυκείου θα είναι η διδακτέα ύλη της Φυσικής της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών της τάξης αυτής, καθώς και η ύλη της Φυσικής Α΄ Λυκείου και της Φυσικής Γενικής Παιδείας Β΄ Λυκείου.
• Η εξεταστέα ύλη για την κάθε τάξη του Γυμνασίου θα είναι τα 2/3 της ορισθείσης ως διδακτέας ύλης
• Συνιστάται στους μαθητές να έχουν μαζί τους υπολογιστή τσέπης, αλλά όχι κινητό
τηλέφωνο του οποίου η κατοχή και χρήση απαγορεύεται σε όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού.
Ειδικά για τους μαθητές της Γ΄ Γενικού Λυκείου ο Διαγωνισμός θα διενεργηθεί σε
δύο φάσεις:
• Η πρώτη φάση θα διεξαχθεί την Κυριακή 5 Μαρτίου 2017, 9:30 π.μ. – 12:30 μ.μ, στα τοπικά εξεταστικά κέντρα, όπως περιγράφηκε παραπάνω.
• Η δεύτερη φάση, στην οποία θα συμμετάσχουν οι μαθητές με τις μεγαλύτερες βαθμολογίες της πρώτης φάσης της Γ΄ Λυκείου και συγκεκριμένα οι τριάντα (30) πρώτοι, θα διεξαχθεί το Σάββατο 22 Απριλίου 2017, 9:30 π.μ.- 12:30 μ.μ.
• Η εξεταστέα ύλη στην δεύτερη φάση θα είναι η διδακτέα ύλη της Φυσικής Γενικής Παιδείας και της Φυσικής της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών της Α΄, της Β΄ και της Γ΄ Γενικού Λυκείου και τα θέματα θα είναι μεγαλύτερης δυσκολίας από εκείνα της πρώτης φάσης.
• Οι πέντε πρώτοι μαθητές της δεύτερης φάσης (με την προϋπόθεση ότι θα είναι διαθέσιμοι για τη φάση της προετοιμασίας, όπως αυτή περιγράφεται ακολούθως) θα
συγκροτήσουν την Εθνική Ομάδα (αυτοί ή οι κατά σειρά επιλαχόντες), η οποία θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην 48η Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής 2017, στο Μπαλί της Ινδονησίας (από 16 έως 24 Ιουλίου 2017).
Και στις δύο φάσεις του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φυσικής Γενικού Λυκείου 2017 οι
μαθητές θα διαγωνιστούν -όπως και στο παρελθόν- τόσο σε θεωρητικά θέματα όσο και σε πειραματικό πρόβλημα, χωρίς τη λήψη μετρήσεων, αλλά με επεξεργασία πραγματικών πειραματικών δεδομένων. Σε όλους τους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Φυσικής Γενικού Λυκείου καταβάλλεται προσπάθεια προσέγγισης των θεμάτων των Διεθνών Ολυμπιάδων Φυσικής, αλλά και επιχειρείται η δοκιμαστική εφαρμογή τέτοιων θεμάτων σε εξεταστικό περιβάλλον από τους Έλληνες μαθητές.
Οι πέντε μαθητές, που θα επιλεγούν μετά τη δεύτερη φάση για να εκπροσωπήσουν την χώρα μας στην 48η Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής 2017, θα προετοιμαστούν σε εργαστήρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και των Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών. Η διάρκεια της προετοιμασίας είναι περίπου μία εβδομάδα (μεταξύ των Πανελλήνιων Εξετάσεων και των Διεθνών Ολυμπιάδων). Η πλήρης και αδιάλειπτη συμμετοχή των υποψηφίων στην προετοιμασία αυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στην Ολυμπιακή Ομάδα.

Όλοι οι συμμετέχοντες, ατομικά ή ομαδικά, πρέπει να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2017 στην αντίστοιχη φόρμα που θα βρουν στον δικτυακό τόπο http://www.eef.gr τα στοιχεία:

1. Δ/νση Δ.Ε. στην οποία ανήκει το σχολείο
2. Επωνυμία σχολείου
3. Τηλέφωνο σχολείου
4. E-mail σχολείου
5. Ταχυδρομική διεύθυνση σχολείου
6. Ονοματεπώνυμα μαθητών
7. Πατρώνυμα μαθητών
8. Μητρώνυμα μαθητών
9. Τάξη / τμήμα μαθητών
10. E-mail επικοινωνίας μαθητών

Συμμετοχές χωρίς στοιχεία επικοινωνίας με τους μαθητές δεν θα γίνονται δεκτές.

Οι συμπληρωμένες φόρμες θα αποστέλλονται στην διεύθυνση e-mail: [email protected].
Για επιβεβαίωση της ορθής λειτουργίας των λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα σταλεί δοκιμαστικό μήνυμα προς τα εξεταστικά κέντρα μέχρι την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017.

Γενικές οδηγίες
• Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Ένωση Ελλήνων Φυσικών, Γριβαίων 6, ΤΚ 10680 Αθήνα, τηλ:2103635701, 2103610690, e-mail: [email protected].
• Πληροφορίες και παλαιά θέματα (με τις λύσεις τους) των Πανελλήνιων Διαγωνισμών Φυσικής Γυμνασίου, Γενικού Λυκείου και των Διεθνών Ολυμπιάδων Φυσικής υπάρχουν στον δικτυακό τόπο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών: http://www.eef.gr
• Η σύνθεση και η επιλογή των θεμάτων, καθώς και η αξιολόγησή τους θα γίνει από τις αντίστοιχες για κάθε βαθμίδα επιτροπές των Πανελλήνιων Διαγωνισμών Φυσικής 2017 της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, υπό την επιστημονική εποπτεία των Καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών Μουσά Ξενοφώντα από το τμήμα Φυσικής και Σκορδούλη Κωνσταντίνου από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης.
• Οι πρωτεύoντες μαθητές κάθε τάξης θα βραβευθούν.