ΤΕΙ Σερρών, βήμα ταχύ προς τη διεθνοποίηση

Άρθρο της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 28-4-2012 αναφέρει:

Αποστολος Λακασας

Περίπου 3.500 emails έφυγαν αυτές τις ημέρες από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του ΤΕΙ Σερρών προς πανεπιστήμια, τεχνολογικά ιδρύματα και κρατικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες στην Κίνα, τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Μολδαβία. Στο ίδρυμα πνέει ένας νέος άνεμος. Εφάρμοσε τον νέο νόμο για τα ΑΕΙ εκλέγοντας το πρώτο Συμβούλιο Ιδρύματος στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση με πρόεδρο τον κ. Αντώνιο Γερασίμου, ο οποίος είναι επικεφαλής εταιρείας που εξειδικεύεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Την ίδια στιγμή, το ΤΕΙ Σερρών προχωρεί με γοργά βήμα στη διεθνοποίησή του. Πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε η οργάνωση των πρώτων δύο μεταπτυχιακών προγραμμάτων στα αγγλικά, τα οποία απευθύνονται σε ενδιαφερόμενους από χώρες της ευρύτερης περιοχής αλλά και την Κίνα.

«Εγώ και όλα τα μέλη του Συμβουλίου, με σεβασμό στις δυνάμεις της επιστήμης, ενώνουμε τις δυνάμεις της οικονομίας και της ανάπτυξης για την προκοπή του τόπου μας και της πατρίδας μας. Καταθέσαμε στο υπουργείο Ανάπτυξης, και συζητήσαμε με την υπουργό, ένα σύνολο προτάσεων που αφορούν στην αναπτυξιακή αναδιάρθρωση του ΤΕΙ και γενικότερα του τόπου», ανέφερε χθες ο κ. Γερασίμου, που δέχθηκε την πρόσκληση της υπουργού Ανάπτυξης Αννας Διαμαντοπούλου, της οποίας τη σφραγίδα φέρει ο νόμος για τα ΑΕΙ. «Η παιδεία συνδέεται με την ανάπτυξη. Ο συνδεκτικός κρίκος είναι το μέλλον», ανέφερε χθες στην «Κ» η κ. Διαμαντοπούλου. «Είναι σαφές ότι ο νόμος εφαρμόζεται από αυτούς που θέλουν να τον εφαρμόσουν και γρήγορα και αποτελεσματικά, με θετικά αποτελέσματα στην επιστήμη, στους φοιτητές και στην περιοχή», πρόσθεσε, και τόνισε με νόημα: «Οι βελτιώσεις, οι αλλαγές όταν υπάρχει λόγος ή δυσκολία, είναι προϋπόθεση για κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση. Οταν, όμως, υπάρχει άρνηση εφαρμογής είναι κόντρα στη δημοκρατία και αναπαράγει παθογένειες του παρελθόντος».

«Η επιλογή του κ. Γερασίμου, επιχειρηματία με σημαντική πορεία στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έγινε διότι θέλουμε το ΤΕΙ να αποκτήσει μια ώσμωση με τον κόσμο των επιχειρήσεων καθώς κάνουμε εφαρμόσιμες επιστήμες», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΤΕΙ, Δημήτρης Πασχαλούδης. «Το ΤΕΙ Σερρών είναι νέο, δυναμικό και γρήγορα αναπτυσσόμενο ίδρυμα, με τρεις σχολές, επτά τμήματα και περισσότερους από 12.000 φοιτητές. Ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες απαιτήσεις για παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και ενθάρρυνση εφαρμοσμένης και τεχνολογικής έρευνας, προωθεί τη στελέχωσή του με επιστημονικά καταξιωμένους καθηγητές, τη συνεργασία με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας μας και του εξωτερικού, τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή και την αγορά εργασίας, την επιμόρφωση των αποφοίτων και τη δημιουργία αυτοδύναμων τμημάτων μεταπτυχιακών σπουδών ή σε σύμπραξη με πανεπιστήμια», λέει το μήνυμα του κ. Πασχαλούδη, που φεύγει προς τα ξένα ΑΕΙ. Ο κύριος, βέβαια, στόχος είναι η παρουσίαση των δύο πρώτων μεταπτυχιακών στα αγγλικά που θα οργανώσει το ΤΕΙ από το 2012–2013. Το αντικείμενο του πρώτου είναι «Επικοινωνίες και πληροφορική» και του δεύτερου «Hospitality and Tourism». Η διάρκειά τους είναι 18 μήνες και το κόστος 2.500 ευρώ και 4.000 ευρώ αντίστοιχα. Στόχος του ΤΕΙ είναι στα αγγλόφωνα μεταπτυχιακά να προσκληθούν για να διδάξουν και καθηγητές από τις χώρες από τις οποίες θα έλθουν οι ξένοι φοιτητές. «Πιστεύουμε ότι η προσπάθειά μας πρέπει να είναι και να στοχεύει στην πρωτοπορία, όχι μόνο των ποσοτικών μεγεθών, αλλά κυρίως των ποιοτικών», καταλήγει ο κ. Πασχαλούδης.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_28/04/2012_480462

Υ.Γ Συμπλήρωση του διαχειριστή:  τα τμήματα του ΤΕΙ  Σερρών είναι :

Στο T.E.I. Σερρών λειτουργούν τρεις Σχολές με τα Τμήματα τους:

Η Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (Σ.Τ.ΕΦ.) που αποτελείται από τα τμήματα:

  1. Μηχανολογίας
  2. Πολιτικών Δομικών Έργων (Π.Δ.Ε.)
  3. Πληροφορικής και Επικοινωνιών
  4. Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας

Η Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.0.) που αποτελείται από τα τμήματα:

  1. Διοίκησης Επιχειρήσεων
  2. Λογιστικής

Η (νέα) Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (Σ.Γ.Τ.Κ.Σ.) που αποτελείται από τα τμήματα:

  1. Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων
  2. Γραφιστικής (θα λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011)

http://www.teiser.gr/index.php?mid=3