01-12-16 Εννέα εκατ. ευρώ από το ΕΛΙΔΕΚ για Μεταδιδάκτορες Ερευνητές

foitites big elidek

01-12-16 Προδημοσίευση 2ης Προκήρυξης Ερευνητικών Έργων του ΕΛΙΔΕΚ, για Μεταδιδάκτορες Ερευνητές

Ανακοινώθηκε σήμερα, 1η Δεκεμβρίου 2016, από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) η προδημοσίευση της Προκήρυξης Ερευνητικών Έργων για την Ενίσχυση Μεταδιδακτόρων Ερευνητών/τριών του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ).

Η προκήρυξη αυτή θα αποτελέσει τη δεύτερη Δράση του ΕΛΙΔΕΚ για το 2016, που αφορά νέους επιστήμονες, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός που θα διατεθεί για την υλοποίηση των ερευνητικών έργων θα ανέλθει σε 9 εκ. ευρώ.

Στόχος αυτής της δράσης του ΕΛΙΔΕΚ είναι η υλοποίηση επιλεγμένων ερευνητικών έργων υψηλής επιστημονικής ποιότητας στα οποία επιστημονικοί υπεύθυνοι θα είναι Μεταδιδάκτορες Ερευνητές/τριες. Η Δράση αυτή αναμένεται να συνεισφέρει στη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για τη συγκράτηση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας και την προσέλκυση νέων επιστημόνων που εργάζονται στο εξωτερικό, υποκαθιστώντας τη μονόπλευρη φυγή με μια αμφίδρομη κινητικότητα.

Στις αρχές του 2017 αναμένεται να έχουν στελεχωθεί τα όργανα του νεοσύστατου ΕΛΙΔΕΚ (Γενική Συνέλευση, Επιστημονικό Συμβούλιο και Διευθυντής) ώστε να ξεκινήσει η αυτόνομη λειτουργία του Ιδρύματος. Το ΕΛΙΔΕΚ, με συνέπεια και συνέχεια στις προκηρύξεις του, αναμένεται σύντομα να προχωρήσει στην τρίτη δράση του, η οποία αφορά στην υποβολή ερευνητικών έργων από μέλη ΔΕΠ/ΕΠ των Πανεπιστημίων, ΤΕΙ και από Ερευνητές Ερευνητικών Κέντρων της χώρας, ενώ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017 σχεδιάζεται να προκηρυχθεί ο 2ος κύκλος της Δράσης χορήγησης υποτροφιών σε υποψήφιους διδάκτορες.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της 1ης Προκήρυξης Υποτροφιών του ΕΛΙΔΕΚ, που αφορά  Υποψήφιους Διδάκτορες, και έληξε στις 30-11-16, ο αριθμός των υποψηφίων που υπέβαλαν αίτηση έφτασε στους 2.114.

Η προδημοσίευση για τους Μεταδιδάκτορες Ερευνητές ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και είναι αναρτημένη στον ιστότοπό της  (www.gsrt.gr) καθώς και στον ιστότοπο του Τομέα Έρευνας & Καινοτομίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (erevna.minedu.gov.gr).

 

 

 

 


Πηγή: Υπουργείο Παιδείας