05-09-16 Ο Νίκος Φίλης εγκαινίασε σχολικό συγκρότημα στην Πεντέλη

05 09 16 filis

05-09-16 Ο Νίκος Φίλης εγκαινίασε σχολικό συγκρότημα στην Πεντέλη

Ο Υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης, εγκαινίασε το 2ο Δημοτικό Σχολείο, το 2ο Νηπιαγωγείο και το Κλειστό Γυμναστήριο  της Δημοτικής Κοινότητας Πεντέλης (Περιοχή Καλλιθέα Πεντέλης, Ιάσωνος και Ήρας).

 

Στον κατάμεστο από πολίτες χώρο του νέου γυμναστηρίου, τον  αγιασμό του Συγκροτήματος τέλεσε ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος ο οποίος και επεσήμανε κατά τον χαιρετισμό του ότι «πρέπει ο πρώτος στόχος μας να είναι η εκπαίδευση».

 

Ο Νίκος Φίλης τόνισε κατά τον χαιρετισμό του:

 

«Σε δύσκολες στιγμές οικονομικής στενότητας για τη πατρίδα μας, εγκαινιάζουμε ένα νέο σχολείο όμορφο και δημιουργικό στο οποίο μπορούν τα παιδιά μέσα από συμμετοχικές διεργασίες να ανακαλύπτουν τη γνώση. Είναι ένα σχολείο που κατασκευάστηκε διαψεύδοντας ορισμένους μύθους.

 

Μύθος πρώτος: ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στην κεντρική διοίκηση, την τοπική αυτοδιοίκηση και τον ιδιωτικό τομέα. Για την ολοκλήρωση του σχολείου και οι τρεις συνεργάστηκαν, με καθοριστική τη συμβολή του δημάρχου και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Μύθος δεύτερος, που επίσης διαψεύδεται, είναι ότι δεν γίνεται τίποτα στη χώρα μας αν δεν υπάρχουν κυβερνητικές δυνατότητες. Το σχολείο αυτό θεμελιώθηκε λίγο πριν τις εκλογές του 2015, τον Δεκέμβριο του 2014. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής υπήρξαν πολιτικές εξελίξεις και εκλογές, αλλά το σχολείο παραδόθηκε στην ώρα του, που σημαίνει ότι από αυτή την άποψη η δημόσια διοίκηση αποκτά σιγά-σιγά αυτονομία και ωριμότητα.

 

Το σχολείο αυτό έγινε με την οικονομική συνδρομή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Εμείς ως Υπουργείο συνεχίζουμε το πρόγραμμα αυτό με την Τράπεζα Επενδύσεων καθώς και με την Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης προκειμένου να υπάρξουν καινούργιες κτηριακές υποδομές σε πολλά σημεία της χώρας όπως και υποδομές για το ψηφιακό σχολείο, γιατί στις μέρες μας είναι αναγκαία και τα δύο, για να έχουμε εντέλει ένα σύγχρονο λειτουργικό σχολείο.

 

Η ψυχή όμως του σχολείου είναι ο δάσκαλος και εκεί η πολιτεία οφείλει να βοηθήσει. Και αν οι οικονομικές δυσχέρειες σήμερα δεν το επιτρέπουν πρέπει να αναγνωρίσουμε το έργο του δασκάλου με υλικούς όρους και να μην το απαξιώνουμε. Να μην θεωρούμε ότι είναι μια εύκολη δουλειά. Να αναγνωρίζουμε τον ρόλο τους δηλαδή ότι εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας εκεί άρα εμπιστευόμαστε και τους ίδιους, χωρίς μεμψιμοιρίες. Και ταυτοχρόνως πρέπει να επισημάνουμε ότι τα παιδιά σε αυτό το σχολείο έχουν ένα προτέρημα στη γενικότερη δύσκολη κατάσταση. Είναι τα παιδιά που θα νιώσουν λιγότερο από την προηγούμενη γενιά των συμμαθητών τους τις επιπτώσεις της κρίσης. Για αυτό εργαζόμαστε. Για αυτό προωθούμε τη δημοκρατική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, καθιερώνοντας από φέτος το ολοήμερο δημοτικό σχολείο και το νέου τύπου ολοήμερο νηπιαγωγείο και προχωρώντας ώστε σύντομα η χώρα μας, βγαίνοντας από την κρίση να αξιοποιήσει τα επιτεύγματα και τις δυνατότητες της εκπαίδευσης».

 

Ο Νίκος Φίλης ευχαρίστησε στο τέλος της ομιλίας του τον Δήμαρχο της πόλης και τους παρευρισκόμενους και κυρίως τους «δασκάλους και τους νηπιαγωγούς που θα δώσουν μαζί με τα παιδιά ζωή σε αυτά τα κτήρια».

 

Ο Δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στέργιου- Καψάλης υπογράμμισε από το βήμα ότι «η σημασία του έργου για την περιοχή είναι τεράστια».

 

Στη συνέχεια μίλησαν και οι εκπρόσωποι των φορέων που συνετέλεσαν στην κατασκευή του συγκροτήματος.

 

Το παρόν στα εγκαίνιά έδωσαν εκ μέρους της κυβέρνησης ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης.

Επίσης, παρευρεθήκαν ο πρώην Υπουργός Παιδείας Απόστολος Κακλαμάνης, βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου και τοπικοί παράγοντες.

Μετά το τέλος των εγκαινίων ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και οι επίσημοι προσκεκλημένοι ξεναγήθηκαν στους χώρους του νέου σχολικού συγκροτήματος.

Πηγή: Υπουργείο Παιδείας