25-08-16 Στη θερινή ακαδημία για τους πρόσφυγες

akadimia prosfuges

25-08-16 Στη θερινή ακαδημία για τους πρόσφυγες

Η θερινή ακαδημία για τους πρόσφυγες με τίτλο ¨Πέρα από την προσφυγική κρίση – Σπουδάζοντας στην Ευρώπη“ οδεύει προς την ολοκλήρωσή της. Η ακαδημία αποτελεί μια πιλοτική εκπαιδευτική δράση του Υπουργείου Παιδείας, με στόχο την ενημέρωση των νέων προσφύγων σχετικά με το χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τις προϋποθέσεις εισαγωγής, η οποία λαμβάνει από τις 18 έως τις 27 του Αυγούστου του 2016, στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, στην Πελοπόννησο, στις εγκαταστάσεις της διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Η δράση αποτελεί πρωτοβουλία της αναπληρώτριας υπουργού παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου και γίνεται σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης και με τη συμμετοχή της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και με άλλα πανεπιστήμια όπως το Πάντειο Πανεπιστήμιο και πραγματοποιείται στους χώρους της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Ολυμπία. Το εγχείρημα δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την προσφορά των εθελοντών που μας βοήθησαν και για τον λόγο αυτό τους χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Κρίνοντας από την συμμετοχή και από τα σχόλια των 22 προσφύγων φοιτητών όσο και των 7 Ελλήνων εθελοντών θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το εγχείρημα άκρως επιτυχημένο. Τα ενθουσιώδη σχόλια των φοιτητών που συμμετέχουν συμπυκνώνονται στη φράση ενός Σύριου Φοιτητή που είπε πως ‘’επιτέλους ξαναένιωσε φοιτητής’’.

Κατά τη διάρκεια της φοίτησης οι φοιτητές ανακαλύπτουν πως η ελληνική γλώσσα πέρα από δύσκολη, είναι και όμορφη. Κάθε απόγευμα μετά από τα μαθήματα γλώσσας (ελληνικά και αγγλικά), ευρωπαϊκής κουλτούρας και εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ιδιότητα του πολίτη, οι φοιτητές από διαφορετικές χώρες περνούν μαζί το χρόνο τους. Συνομιλούν, αλληλεπιδρούν και μοιράζονται. Συνυπάρχουν ανταλλάσοντας εμπειρίες, απόψεις και γλώσσα. Αλλά η εμπειρία υπήρξε ξεχωριστή και για τους εκπαιδευτές και τους καθηγητές να δουλεύουν με μία ομάδα προσφύγων που χαρακτηρίζεται από μεγάλη γλωσσική και πολιτισμική ετερογένεια .

Η δράση θα τελειώσει με μια συζήτηση-στρογγυλή τράπεζα το Σάββατο 27 Αυγούστου στην οποία θα συμμετέχουν οι φοιτητές, οι καθηγητές, η αναπληρώτρια υπουργός κα Σία Αναγνωστοπούλου καθώς και καθηγητές πανεπιστημίου, εκπαιδευτικοί κ.α. Το Υπουργείο Παιδείας στοχεύει να κλείσει αυτή την επιτυχημένη δράση δίνοντας την ευκαιρία στους φοιτητές να μοιραστούν με πολιτικούς και εκπρόσωπους των πανεπιστημίων αυτή την εμπειρία, καθώς και τις προσδοκίες και τα εμπόδια που συναντούν. Παράλληλα αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για το Υπουργείο Παιδείας να χρησιμοποιήσει τα συμπεράσματα του όλου εγχειρήματος με σκοπό τον σωστότερο σχεδιασμό πολιτικής και πρακτικών σχετικά με την εισαγωγή των προσφύγων στην Ανωτάτη Εκπαίδευση.

14022380 1125492814160737 2548890934291997486 n

14045868 1125492404160778 275615191671925838 n

Πηγή: Υπουργείο Παιδείας