Διάκριση του 3ου Λυκείου Λαμίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το 3ο ΓΕΛ-Μουστάκειο Λαμίας συμμετείχε κατά το τρέχον σχολικό έτος στη δράση «Εθνικό Μαθητικό Κοινοβούλιο Επιστήμης» που αποτελεί μέρος μιας πανευρωπαϊκής δράσης στην οποία μετέχουν χώρες της Ευρώπης με συντονίστρια τη Γερμανία (Wissenschaft im Dialog) και διακρίθηκε δια της εκλεγμένης εκπροσώπου της, Μαρίας Λάππα, μαθήτριας της Β τάξης, να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Euroscience Open Forum – ESOF, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Μάντσεστερ της Μ. Βρετανίας, τον Ιούλιο του 2016 (22-27/7/2016) για τη θεματική ενότητα «Υγιεινή ζωή και διατροφή – αλλά με ποιόν τρόπο;», στην οποία συμμετείχαν συνολικά δέκα σχολεία από όλη την Ελλάδα.
Το Εθνικό Μαθητικό Κοινοβούλιο της Επιστήμης είναι ένας θεσμός του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Κοινοβουλίου της Επιστήμης (European Student Parliaments on Science) και στοχεύει στην ενίσχυση του διαλόγου και την ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων ανάμεσα στους μαθητές και τους επιστήμονες, εμπλέκοντας νέους μεταξύ 15 και 19 ετών στις διαδικασίες του κοινοβουλευτισμού σε θέματα που καλύπτουν ποικίλους τομείς της επιστήμης και της έρευνας. Η κεντρική θεματική ενότητα για το 2015-2016 είναι «Το μέλλον του ανθρώπου» και σε αυτήν περιλαμβάνονται πέντε υποενότητες:
1. Ο Ανθρώπινος Εγκέφαλος
2. Υγιεινή ζωή και διατροφή – αλλά με ποιόν τρόπο;
3. Βλαστικά κύτταρα – έχουν τη λύση για όλα;
4. Ο «ενισχυμένος» άνθρωπος: η βελτιστοποίηση του ανθρώπου
5. Μίμηση της φύσης
Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και ως την διεξαγωγή του μαθητικού κοινοβουλίου ομάδα μαθητών της Α και Β τάξης του σχολείου εργάστηκαν πάνω στην θεματική που είχαν επιλέξει υπό την καθοδήγηση και το συντονισμό των δραστηριοτήτων τους από την εκπαιδευτικό Αρβανίτη Βασιλική κλ. ΠΕ06, με απώτερο στόχο την καλύτερη κατανόηση του γνωστικού αντικειμένου, την εξαγωγή συμπερασμάτων και την διατύπωση των δικών τους θέσεων επί του ζητήματος.
Στην τελική εκδήλωση που διοργανώθηκε από τη Science View και το Τμήμα Φ.Π.Ψ. του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την αιγίδα του ΥΠ.Π.Ε.Θ. και πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 21 έως 23 Μαρτίου, 2016 στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος, η εκπρόσωπος του 3ου ΓΕΛ Λαμίας ψηφίστηκε από την ολομέλεια, μεταξύ του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Αθηνών και του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, να παρουσιάσει την τελική ερευνητική εργασία όπως διαμορφώθηκε από τα συμμετέχοντα στη θεματική ενότητα σχολεία, στο «Ευρωπαϊκό Μαθητικό Κοινοβούλιο της Επιστήμης» στο Μάντσεστερ, τον Ιούλιο του 2016, όπου θα συγκεντρωθούν οι μαθητές από τα μαθητικά κοινοβούλια των συμμετεχόντων χωρών, θα συζητήσουν τα θέματά τους και θα συνδιαλεχθούν με επιστήμονες διεθνούς φήμης.

Ο Διευθυντής

Αγγελακόπουλος Ανδρέας
3glamias-dimokritos