Σεμινάριο με θέμα την Αρχαία Ελληνική Μουσική και εργαστήριο κατασκευής οργάνων με ανακυκλώσιμα υλικά

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Λαμία 29-9-2015

  «Σεμινάριο με θέμα την Αρχαία Ελληνική Μουσική και εργαστήριο κατασκευής οργάνων με ανακυκλώσιμα υλικά»

Την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου οι Διευθύνσεις A/θμιας και B/θμιας Εκπαίδευσης (Γραφεία Σχολικών Δραστηριοτήτων) οργανώνουν Σεμινάριο με θέμα:  «Με όχημα τη μουσική ταξιδεύουμε στην αρχαία και νεότερη Ελλάδα». Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το συγκρότημα ΛΥΡΑΥΛΟΣ, το οποίο και ειδικεύεται  στη μελέτη και εκτέλεση της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής.

Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να δουν, να ακούσουν και να αγγίξουν 30 αρχαιοελληνικά και παραδοσιακά μουσικά όργανα. Όπως: Λύρα, Βάρβιτο, Κίθαρι, Φόρμιγγα, Πανδούρα, Δίαυλο, Σύριγγα του Πανός, Οστέινους αυλούς, Δίαυλο, Σείστρα, Κρόταλα, Κύμβαλα, Κογχύλια, Κέρας, Σάλπιγγες, το Μονόχορδο του Πυθαγόρα κ.α. Θα μάθουν τρόπους κατασκευής των οργάνων από σπάνια και αυθεντικά φυσικά υλικά, όπως: καύκαλο χελώνας, εντέρινες χορδές, οστέινους αυλούς, δέρμα, καλάμι, ψαρόκολλα κ.ά. Τα μέλη της ορχήστρας ΛΥΡΑΥΛΟΣ θα δείξουν εκδοχές παιξίματος σε κάθε όργανο ξεχωριστά έτσι ώστε να γίνει κατανοητός ο ρόλος τους σε κάθε εποχή.

Το μουσικό αυτό ταξίδι συνοδεύεται με ελληνικούς μύθους, μέσα από παράλληλη προβολή διαφανειών από παραστάσεις αγγείων με σκηνές από την μουσική ζωή των αρχαίων Ελλήνων.

Στην παρουσίαση ερμηνεύονται ζωντανά σωζόμενα αρχαιοελληνικά μουσικά κομμάτια καθώς και τραγούδια από την παραδοσιακή μας μουσική, στα οποία επιβιώνουν ρυθμικά και μελωδικά στοιχεία της αρχαιότητας, παιγμένα με ιδιαίτερο τρόπο από αρχαιοελληνικά αλλά και παραδοσιακά όργανα όπως : ζουρνάς, γκάιντα (ο αρχαίος άσκαυλος ), νταούλι κλπ, καθώς και καινούργιες συνθέσεις του Λύραυλου.

Η παράσταση περιλαμβάνει και ένα μέρος από το νέο πρόγραμμα του Λύραυλου που έχει τίτλο «Ο Ήχος της Ανακύκλωσης» (πως να κατασκευάζουμε 40 αυτοσχέδια μουσικά όργανα από ανακυκλώσιμα υλικά καθημερινής χρήσης, όργανα που δεν βγάζουν απλά ήχο αλλά παίζουν εξαίσια μουσική).

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, Λεωνίδου 11. Προσέλευση 18.30 – 19.00 Παρουσιάσεις – εργαστήριο 19.00 – 21.00. Απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς. Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής. Για την προετοιμασία των βεβαιώσεων παρακαλούμε να δηλώσετε συμμετοχή είτε με email: στο [email protected] είτε τηλεφωνικά στο Γρ. Σχολικών Δραστηριοτήτων 2231024705 έως τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου.

 

ΔΔΕ Φθιώτιδας