Αριστείδης Μπαλτάς: Θα αλλάξουμε το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια σε δύο χρόνια

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ

«Σε δύο χρόνια αλλάζει και το σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων. Οι αλλαγές θα είναι συνταρακτικές. Η ελληνική οικογένεια δεν αντέχει άλλη “εξέταση”». Ο υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στα «Επίκαιρα» αποκαλύπτει τα σχέδιά του για την εκπαίδευση και το πολιτικό πρόγραμμα της Αριστεράς για το δημόσιο σχολείο, απαντά στους επικριτές του για τα πρότυπα σχολεία και την αριστεία, ενώ επιτίθεται με δριμύτητα σε εκείνους που κοντόφθαλμα αναζητούν «εδώ και τώρα» λύσεις, ανεξαρτήτως συνθηκών. «Είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε και, μάλιστα, τώρα. Δεν ζητώ πίστωση χρόνου. Να κριθούμε από το έργο μας», σημειώνει εμφαντικά.

Κύριε Μπαλτά, προσωπικά δεν με έβλαψε καθόλου στη ζωή μου που τελείωσα πρότυπο δημόσιο σχολείο. Γιατί είστε εναντίον; Δεν είναι κακό να είναι κάποιος άριστος μαθητής…

Δεν διαφωνώ καθόλου. Εγώ όμως θέλω όλα τα σχολεία της χώρας να είναι σχολεία άριστα. Προσωπικά, οραματίζομαι ένα μεγάλο δημόσιο σχολείο που θα είναι, αν θέλετε, «πρότυπο» και θα δίνει τις δυνατότητες σε όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως οικονομικών δυσκολιών, καταγωγής και δυνατοτήτων, να μετέχουν και να αρπάζουν κυριολεκτικά τη μάθηση. Ονειρεύομαι ένα δημόσιο σχολείο που οι μαθητές θα χαίρονται να μετέχουν και όχι που θα μισούν ή θα βαριούνται. Τα σημερινά πρότυπα ή πειραματικά σχολεία είναι περίπου εξήντα σε όλη τη χώρα. Στα πειραματικά πρέπει να δοκιμάζονται πρότυπες μέθοδοι διδασκαλίας, να υπάρχουν καθηγητές με αυξημένα προσόντα, που θα εναλλάσσονται και δεν θα είναι μόνιμοι σε αυτά, για να μεταφέρουν τις γνώσεις τους. Αλλά με ενδιαφέρει κατά κύριο λόγο το σύνολο των δημόσιων σχολείων της χώρας, που πολλά από αυτά αντιμετωπίζουν τραγικές συνθήκες. Προφανώς δεν είμαι κατά ούτε των πρότυπων ούτε των πειραματικών σχολείων. Αντίθετα. Όλοι όμως έχουμε ικανότητες. Κανείς για μένα και, μάλιστα, σε αυτές τις ηλικίες δεν είναι ανίκανος. Εξάλλου, υπάρχουν και αναδεικνύονται κυριολεκτικά άριστοι μαθητές που προέρχονται από υποβαθμισμένα σχολεία.

Πώς θα λειτουργούν του χρόνου τα λεγόμενα «πρότυπα σχολεία»;

Σε όλα τα πειραματικά θα γίνει κλήρωση σύμφωνα με τους υπάρχοντες κανόνες. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα –κι όχι την τελευταία στιγμή– θα σταλούν και οι οδηγίες. Σε κάποια από τα σημερινά πρότυπα – πειραματικά, αυτά που ονομάσαμε «ιστορικά», σε συνεργασία με τον σύλλογο καθηγητών και γονέων, αν θέλουν να υπάρξουν εξετάσεις θα γίνουν εξετάσεις. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω κάτι: με όλη αυτή την ιστορία, που τη θεωρώ υπερβολική, κανείς δεν έμαθε ότι διορίστηκαν τετρακόσιοι αναπληρωτές καθηγητές και πως διώχθηκαν από την εκπαίδευση καθηγητές που βρέθηκαν με πλαστά πτυχία. Δεν υποτιμώ το ένα ζήτημα, τονίζω όμως ότι την ίδια στιγμή γίνεται μια γιγαντιαία δουλειά παντού. Δεν έχουμε μάθει στην Αριστερά να αυτοδιαφημιζόμαστε κι αυτό ίσως να είναι πρόβλημα.

Ολόκληρη η συνέντευξη στα Επίκαιρα του κυκλοφορούν την Πέμπτη 12/03.

πηγή